V petek, 18.12.2020, na mednarodni dan migrantov sta potekali dve srečanji. Pod vodstvom mentorice Majde Črešnik sem se jih kot predstavnica Osnovne šole Majšperk udeležila tudi jaz. Srečanji sta potekali okoli teme migrantov, migracij, beguncev pa tudi trajnostnega razvoja. Na prvem srečanju, ki ga je vodila Tanja Leskovar iz Inštituta za Afriške študije, so različne šole iz vse Slovenije predstavile svoje raziskave. Ustvarili smo jih na temo Migracije in CTR v svoji občini. Na drugih šolah, pa tudi na naši smo pri pouku likovnega ustvarjanja izdelovali različne izdelke na to temo. Ustvarjali smo  tako imenovane »meme«, stripe in videje. Na srečanju pa sta se z nami pogovorili  in odgovorili na vsa naša vprašanja tudi: Direktorica Direktorata za migracije pri  Ministrstvu za notranje zadeve, Nataša Potočnik in direktorica Urada vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov, mag. Katarina Štrukelj.

Drugo srečanje z naslovom »Skuhna Talk« pogovorili smo se z mladima zagovornikoma ciljev trajnostnega razvoja, Hanno Tefera in Nikom Škorjanecem. Prav tako je bil pomemben člen obeh srečanj tudi mag. Eyachew Tefera iz Inštituta za Afriške študije. Tam smo si ogledali tudi 2 filma učencev  o migraciji. Pogovarjali smo se o vključitvi teme migracije v šolski sistem. Glede na to, da pri nas izdelujemo na te teme in smo lani imeli tudi temo pustne povorke- trajnostna mobilnost, mislim da na naši šoli to počnemo kar dobro.

Seveda sta  CTR in migracije izredno pomembni temi o katerih bi vsak posameznik moral vedeti vsaj osnovne stvari. Zelo sem vesela, da sem dobila možnost udeležitve tako posebnih dogodkov kot sta bila ta dva. Take teme me zanimajo že dolgo časa in prav je da o njih naglas spregovorimo. Čas je za spremembo. Res je žal, da pogosto ko ljudje slišijo besedo begunec ali migrant takoj pomislijo na nekaj slabega, včasih tudi sramotnega. Ta problem lahko rešimo le z osveščanjem in mislim da so v tem projektu vsi tisti, ki so pripravljeni narediti prav to.

                                                                                                                     Zala Doberšek, 9.a- OŠ Majšperk

Dostopnost