Brezžično izobraževalno omrežje EDUROAM

Osnovna šola Majšperk (podružnici tak dostop že nudita na matični šoli pa je v pripravi) nudi možnost brezplačnega dostopa do brezžičnega računalniškega omrežja EDUROAM. Tako dodeljeni dostop ni namenjen komercialni uporabi. EDUROAM je del šolskega omrežja, ki je povezano v omrežje Arnes in evropski sistem.

1. Kaj je Eduroam?

Storitev Eduroam omogoča  varen in preprost dostop do zaščitenega brezžičnega (WLAN) omrežja na naši šoli in uporabnikom omogoča gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem Eduroam.

V omrežje Eduroam so vključene izobraževalne in raziskovalne ustanove (fakultete, inštituti, srednje šole in osnovne šole) v Sloveniji (http://www.eduroam.si) in tujini (http://www.eduroam.org).

Omrežje je zasnovano tako, da lahko učenci, dijaki, študentje ali zaposleni dostopajo transparentno in brezplačno v katerikoli zgoraj navedeni ustanovi (doma in v tujini), in to z istim uporabniškim imenom in geslom kot v “domačem” omrežju Eduroam (npr. učitelj v OŠ Majšperk dostopa v zaščiteno omrežje Eduroam v Krškem ali Mariboru oz. v katerokoli omrežje Eduroam v tujini). Pri tem je tako sami ustanovi kot gostujočem uporabniku zagotovljena kar največja varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje.


2. Tehnične zahteve za dostop

V brezžično omrežje z imenom (SSID) eduroam se je mogoče povezati s prenosnim računalnikom, dlančnikom, telefonom; skratka z napravo, na kateri operacijski sistem in brezžični vmesnik podpira standard 802.11a/g/n ter varnostni protokol WPA1/2-Podjetniško (WPA1/2-Enterprise) in prijavni standard 802.1x z EAP-TTLS + PAP (enkripcija podatkov AES).

 

3. Navodila za priklop

Podrobna navodila za namestitev najdete na naslovu www.eduroam.si

Lahko pa si pomagate tudi s prednastavljenimi programi za namestitev brezžičnega omrežja na vaši napravi – eduroamCAT

4. Pomoč  in kontaktne osebe

Kontaktna oseba je Marta Mlakar, tel: (02) 79 50 46, kabinet KP5 oz. mlakar.marta@os-majsperk.si

 

Dostopnost