Spoštovane, spoštovani!

 

Letos bo že trideset let od pomembnih dogodkov, ko smo znali in zmogli stakniti glave in strniti vrste.

Takrat, trideset let nazaj, se je prelomnega 23. decembra 1990 na plebiscitu skoraj 90 odstotkov vseh volilnih upravičencev odločilo za samostojno Slovenijo. Rezultati plebiscita so bili uradno razglašeni tri dni pozneje, zato 26. decembra zaznamujemo državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti, ki je tudi dela prost dan. Predsednik Demosa Jože Pučnik je takrat izrekel znameniti stavek, da Jugoslavije ni več in da gre zdaj za Slovenijo.

Tisti, ki smo bili takrat soudeleženi pri teh pomembnih odločitvah, se dobro spomnimo koliko zanosa je bilo takrat prisotnega med nami. Hkrati pa smo prav mi odgovorni, da se je v teh treh desetletjih narodna zavest nekam izgubila, namesto tega pa so na plano znova privrele stare zamere, ki ločujejo narod glede na pripadnost, vero, barvo kože…

Zavedati se moramo, da za obstoj naroda ni pomembno le blagostanje in niso pomembne le materialne dobrine. Veliko bolj pomembno je, da vzgojimo naše otroke z občutkom pripadnosti slovenskemu narodu. Le tako lahko ubranimo svojo identiteto, svojo kulturo in svoj jezik pred nevarnimi vplivi modernega časa in le-teh ni malo.

Prav dandanašnje stanje duha in epidemiološko stanje v katerem smo se znašli, je ponovno opomin, da le skupaj zmoremo narediti nekaj več. Ponovno je potrebno doseči zaupanje v slovenski narod in se enkrat za vselej znebiti očitkov in občutka, da ne zmoremo, ne znamo, da smo manjvredni…To smo dolžni storiti v spomin na naše očete in dede in to smo dolžni prihodnjim rodovom, ki bodo ustvarjali ta svet z nami in za nas.

Morda ne bo vedno lahko, toda sklonjenih glav poti ne bomo našli in kot je nekdo rekel: »Čez vsako planino vodi pot, le iz doline se je ne vidi.«

Zatorej, dragi moji, dvignimo glave in optimistično zakorakajmo novi svetlejši prihodnosti naproti z zavedanjem, da če smo našli pot brez ovir, zagotovo ne vodi nikamor.

Ob dnevu samostojnosti in enotnosti, ter ob prihajajočih praznikih vam prav vsem želim

veliko optimizma, da ga boste lahko delili z drugimi,

veliko volje, da boste lahko sledili svojim vrednotam,

veliko moči, da vas ne bo zlomila nepopolnost sveta,

zdravja, zaupanja, potrpljenja, spoštovanja,

sočutja, mira in drobnih trenutkov,

ki naredijo življenje polno, zanimivo

in manj nepričakovanih dogodkov,

ki bi zaznamovali vse vidike našega življenja.

 

Srečno v leto 2021!

Evelin Kočevar, ravnateljica OŠ Majšperk

Dostopnost