Medresorski projekt Teden umetnosti v šoli in vrtcu poteka v slovenskem prostoru že peto leto zapored z namenom spodbujanja in vključevanja umetnosti in kulture v vzgojno-izobraževalni proces, letos med 20. in 26. 5. 2024. Projekt vodita Zavod za šolstvo ter Ministrstvo za kulturo, z njim pa  prispevamo k načrtnemu razvoju kulturno-umetnostne vzgoje, ki jo skupaj razvijamo skladno z UNESCO, EU in nacionalnimi smernicami že od leta 2006. 

Letošnje leto ima projekt osnovno temo: Jaz, ti, mi. 

Tema ne nagovarja le posameznika v njegovi edinstvenosti (JAZ), ampak izpostavlja tudi pomen medsebojnega odnosa (TI) ter skupne ustvarjalnosti, sožitja in povezanosti v družbi (MI). Letos želimo poudariti umetniški pogled na posameznika in njegovo delovanje v skupnosti – empatijo in solidarnost, sobivanje in povezovanje, socialno in čustveno uresničevanje. 

Učenke neobveznega izbirnega predmeta Umetnost so se preizkusile kot izdelovalke mask. Ljudje vsak dan nadenemo masko in se odpravimo v službo, šolo, po opravkih…Mlade ustvarjalke so si ogledale znamenite beneške maske, nato pa iz odpadnih materialov izdelale vsaka svojo.

Mladi ustvarjalci  Izbirnega predmeta Likovno snovanje I so izdelali kiparske stvaritve. Njihova naloga je bila izdelati bitja, ki živijo v domišljijskem sistemu. Izdelovali so iz odpadne embalaže, nadeli pa so jim tudi domišljijska imena.

 Učenke Izbirnega predmeta Likovno snovanje II so izdelale vsaka svojo lutko – marioneto iz različnih materialov. Predstavljene so lutke iz dveh slovenskih pravljic – Zvezdica Zaspanka in Kdo je napravil Vidku srajčico. Po razstavi bodo lutke podarile učiteljcam razrednega pouka, da jih bodo lahko uporabile pri svojem delu v razredu.

 Najstarejši ustvarjalci izbirnega predmeta Likovno snovanje III pa se letos predstavljajo z deli na platnu. Na začetku je bila ideja, da prikažejo belo na belo – reliefno sliko v beli barvi. Tekom dela so se nekateri odločili reciklirano platno opremiti tudi z barvo. Nastala so zelo zanimiva dela.

Hvala vsem mladim ustavrjalcem za izvirna dela ter Juliji, Jeri, Kaju, Taji in Lini za nepozabno izvedbo otvoritve razstave. Razstava je na ogled v prostorih KPC Majšperk do 14. 6. 2024. 

Vabljeni k ogledu.

Dostopnost